Informasjon om koronatiltak

Det er fleire endringar som trer i kraft i kommunen vår som følge av viruset.

Gå til temaside om koronaviruset

Skjold skule

10.klasse på tur til Polen

I haustferieveka reiste 47 10.klassingar og 17 foreldre på tur til Polen. Dei skulle mellom anna til konsentrasjonsleirane Auschwitz og Birkenau, og i samfunnsfagundervisninga i 9.klasse har me arbeidd med tida før 2.verdskrigen, nazisme og 2.verdskrigen. Me har også arbeidd med det som skjedde på Haugalandet, om jøden Moritz Rabinowitz og snublesteinen som skal minna oss om han. Denne teksten er «lånt» frå ein 10.klassing som har skrive sidemålstekst.

Klikk for stort bilete

«For to uker siden var jeg på klassetur til Polen og Tyskland. Det var en gøy opplevelse som jeg tror flere av oss elever vil huske lenge. Vi opplevde mange spennende ting på en uke, men det var ikke like lett å fordøye alt.  Flere ting gjorde sterke inntrykk, og turen var en tankevekker for flere av oss.

Første leiren vi fikk se var Auschwitz, som besto av 28 bygninger. Da vi kom der så det annerledes ut enn forventet, men jeg greide ikke å sette ord på det. Fra utsiden så det bare ut som masse bygninger, nesten som en liten bygd.  Vi ble delt opp i tre grupper og fulgte hver vår guide. Først gikk vi inn i forskjellige bygninger, men der var innredningen forandret og gjort om til en utstilling. Det var bilder og tekst, men det har jeg jo allerede sett på skolen. Jeg var fortsatt nysgjerrig på hvordan det virkelig var der.

Det var utstillingen av eiendeler til fangene som gjorde inntrykk. Flere tonn med avklippet hår, tekstiler laget av menneskehår, hundrevis av skor, kjøkkenredskaper og videre. De tok i fra folk identiteten deres, og behandlet dem som om de var verdiløse. Det gjorde meg helt kvalm, tanken på at noen synes det er greit å gjøre noe slikt. Jeg tror i grunnen det var dette som gjorde størst inntrykk ved den første leiren, for det gjorde plutselig alt så virkelig.

Neste leir var Birkenau, denne har vært 300 bygninger. Jeg ble først oppmerksom på togsporet som gikk rett inn i leiren. Så la jeg merke til størrelsen på leiren, og det var overveldende.  Det så ikke ut som et sted man ville at noen mennesker skulle bo. Guiden vår sa og at husene var beregnet som staller. Da vi var der var det temmelig kjølig, og tanken på at noen måtte bo der var grusomt. Flere fanger døde på vei til en dusj, for de måtte gå ut uten klær i kulden.

Til slutt så gikk vi for å se de bombede krematoriene og minnesmerket. Vi gikk en grusvei flere tusener har gått til sin død. Å gå tilbake den veien og å se rundt på alle bygningene var en tankevekker. Jeg håper aldri noe slikt skal skje igjen.»

Skjold skule
Vikanesvegen 4,